Logo Logo
Základní kempingové vybavení
  • 26.11.2021
  • camping,

„Dovolená v kempu – to je to pravé kempování“. „Nikoliv. Roadtrip spojený s kempováním všude možně – to je to pravé kempování“. „Ale kdepak, stanovat v přírodě – to je to pravé kempování“. Každý si své ideální kempování představujeme jinak. Co však všechny spojuje je základní vybavení pro kempování, které si projdeme v našem článku!

Základní kempingové vybavení

Základní kempingové vybavení

Projdeme si základní vybavení, které by měl každý, kdo plánuje kempovat, s sebou mít. Projdeme si také různé možnosti a alternativy, které se mohou různit s typem kempování či ročním období. Na konci článku byste tak měli bezpečně vědět, které outdorové vybavení a příslušenství je rozumné s sebou vždy mít.

Stan

Pokud nespíte po širákem v bivaku, pod přístřeškem nebo v hamace, tak je stan naprosto základním vybavením. Stany se dle použití, počtu osob, konstrukcí a velikostí velice liší. Pokud jste spíše na delší dovolené v kempu, tak doporučujeme větší stan s oddělenými komorami. Oblíbené jsou v tomto směru například tunelové stany s předsíní, ve které můžete mít uskladněná kola či proviant.

Turistické stany jsou mnohem lehčí a nejčastěji je najdete v kopulové konstrukci. Ještě lehčí a lépe vybavené jsou například expediční stany do nejnáročnějších podmínek. Při turistice, trekkingu nebo dlouhých expedicích je velmi důležité myslet na nízkou hmotnost, protože si většinou stan sami nesete. Každý gram navíc se časem projeví. Důležité je přitom myslet na podmínky, které na vaší výpravě budou nejspíše panovat a podle toho vybrat vlastnosti stanu.

Rodinný stan Vango LONGLEAT II AIR 800XL

Pro koho je nejdůležitější rychlost, ten bude velmi spokojený se samorozkládacím stanem, který se také nazývá vrhací stan. Již obě pojmenování nám prozradí, jak bude stavba stanu vypadat. Stačí ho vytáhnout z obalu a hodit do vzduchu. Tím se stan rozloží a je připravený k použití.

Ať už plánujete kempování s rodinnou, výcedenní turistiku nebo expedici, tak vám doporučujeme navštívit sportovní srovnávač sportise.cz, ve kterém naleznete širokou nabídku stanů a příslušenství k nim. 

Karimatka

Kvalitní spánek je při sportovních výkonech velmi důležitý. To samé platí i pro vícedenní turistiku, kdy vás ráno čeká další pochod. Váha a prostor, který zabírá v batohu budou jedny z hlavních parametrů, podle kterých budete nejspíše karimatku vybírat. Doporučujeme vám sáhnout po samonafukovací karimatce, která se sama nafoukne, je velice pohodlná a po vypuštění zabírá relativně málo místa.

Kdo jede na vícedenní kempování, ten nejspíš bude myslet hlavně na komfort než na rychlé nachystání. V tom případě doporučujeme například nafukovací matraci, která je něco mezi nafukovací postelí a karimatkou. Rozhodně nabídne vyšší komfort než karimatka.

Spacák

Spánek uzavřeme kvalitním spacákem. Na trhu naleznete široký výběr spacáků, které jsou rozdělené dle použití v ročním období, typu náplně, střihu a dalších parametrů. Oblíbené jsou třísezonní spacáky, které jsou takovým univerzálem od jara do podzimu. V zimních měsících se však bez zimního spacáku neobejdete. Pro cyklovýlety či turistiku jsou vhodné malé a lehké spacáky, které se vyznačují skladností a nízkou hmotností, což je většinou vykoupeno horšími vlastnostmi.

Pro páry mohou být romantickým zpestřením spacáky pro dva. I pro děti existují spacáky dětských velikostí, které naleznete v široké nabídce velikostí, barevných a designových kombinacích. Zajímavou sortou jsou žďáráky neboli bivakovací pytle, které se používají pro spaní pod širým nebem.

Vařič a nádobí

Vařič a alespoň miska je naprosto základním vybavením, které by měl mít každý outdoorista s sebou. Hlavně, pokud plánujete vícedenní turistiku mimo obydlená území. Nikdy nevíte, co se může přihodit a možnost převařit si vodu pro pití je jedním z klíčových faktorů, pokud jste v přírodě v nesnázích. Jinak samozřejmě nabízí vařič možnost uvaření či ohřátí různých druhů jídel.

Kempingový set Vango ORCHARD 86 TABLE AND CHAIR SET

Lidé v kempech budou samozřejmě vybaveni více a velmi záleží na počtu osob, délce pobytu a možnostech kempu. Můžete použít i některý z grilů nebo vybavenou kuchyň, kterou často v kempu naleznete. Základem jsou také příbory. Komu záleží na hmotnosti a praktičnosti, tak zvolte oboustranný příbor, který na jedné straně kombinuje lžíci se zoubky pro napichování jako na vidličce a na druhé straně ostřejší hranu imitující nůž.

Nábytek

Opět velmi záleží, jaký druh kempování provozujete. Lidé v kempech mohou vyžít různý zahradní nábytek, ale i rozkládací lehátka či křesla. Oblíbené jsou často i organizéry či skříně na kempování. Pro turisty může být velmi vítaným kempingovým nábytkem například rozkládací stolička. Stále to jsou však gramy navíc a prostor v batohu, který by se dal využít jinak. Často si tak budete muset vystačit se špalkem nebo kamenem.

Další vybavení a příslušenství

Určitě zmíníme vodní filtr, který vám pomůže přefiltrovat přírodní vodu na pitnou. Myslet by na to měli hlavně trekující lidé, kteří se pohybují nějaký čas mimo civilizaci. Již jsme zmínili hamaku, což je sportovní, závěsné houpací lehátko. Stačí vám najít dva stromy a hamaku mezi nimi napnout. Pokud si nad hamaku připevníte přístřešek a vezmete s sebou stan, tak můžete hamaku použít i na přespání.

Mezi základní vybavení by měl rozhodně patřit i kvalitní nůž. Ať už si potřebujete připravit jídlo, zbavit se vegetace kolem místa na spaní či pomoct v jiných situacích, tak outdoorový nůž vám rozhodně pomůže.

Závěr

Kempingové vybavení se velice liší od typu kempování, které chcete provozovat. Věříme však, že díky našemu článku již přesně znáte základní vybavení, které by u sebe měli mít všichni ať už kempujete v kempu, na poli nebo v přírodě