Logo Logo
Proč nosit při sportu kompresní podkolenky
  • 05.11.2021
  • podkolenky, kompresní podkolenky,

Dříve zdravotnická potřeba se nyní s oblibou používá ve velké škále sportů. Kompresní podkolenky ušly za poslední roky pořádný kus cesty a v našem článku se podíváme na to, proč byste je měli při sportování používat i vy a jak si správně kompresní podkolenky vybrat.

Proč nosit kompresní podkolenky

Proč nosit při sportu kompresní podkolenky

Nejprve se podíváme na funkci kompresních podkolenek a proč se stávají čím dál oblíbenější součástí sportovního oblečení. Následně se podíváme, jestli jsou kompresní podkolenky příslušenstvím i pro vás a vámi provozované sporty a na závěr si projdeme, jak si vybrat kompresní podkolenky. Pojďme na to!

Jejich funkce

Hlavní funkce kompresních ponožek a kompresních podkolenek je ta, že díky kompresi napomáhají správné cirkulaci krvi směrem k srdci. To má příznivý vliv na okysličení našich tkání, které je u pohybově náročného sportu velice důležité. Největší komprese přitom probíhá v oblasti kotníku a postupem podkolenky směrem ke koleni se tlak snižuje.

Kromě hlavní funkce má však i mnoho pozitivních vedlejších funkcí. Díky formě kompresních podkolenek drží lýtko v pevné fixaci čímž zabraňuje jeho třesu a vibracím svalstva. To můžeme pozorovat například u běhu. Stejnou oporu nabízí i Achillové patě a dalším vazům, šlachám a svalům. Díky tomu se snižuje riziko zranění a zlepšuje sportovní výkon.

Vyhřívané kompresní podkolenky

Pro koho jsou vhodné

Použití kompresních podkolenek pochází ze zdravotnictví, kde byly používané pro pacienty s problémy křečových žil. V dnešní době se však používají i při delším cestování, kdy jste nuceni sedět dlouhé hodiny s pokrčenýma nohama. Díky použití kompresních ponožek a kompresních podkolenek pomůžete správné cirkulaci krve směrem k srdci čímž se vyhnete otokům a bolestem nohou.

Nás však zajímá použité ve sportu, ke kterému dorazilo použití kompresních ponožek právě ze zdravotnictví. Nejčastěji se používají při sportech, ve kterých je zvýšená aktivita nohou. Může to být tedy běh, basketbal, volejbal, florbal, tenis, atletika, lední hokej, squash, ale samozřejmě turistika včetně nordic-walking. Jak jsme již psali, ve sportech obecně jde při použití kompresních podkolenek o to docílit co nejlepší cirkulaci krvi v nohách a s tím spojený co nejlepší možný výkon.

Jak správně vybrat kompresní podkolenky

Správná velikost podkolenek je nejdůležitějším faktorem a klíčem k úspěchu. Bude-li vás podkolenka „škrtit“, tak získáte opačný efekt a svou cirkulaci krve zhoršíte. Pokud budou podkolenky volné a budou vám na noze sjíždět, tak nedocílíte vůbec žádného efektu. Vlastně ano, docílíte efektu, že vám budou podkolenky překážet.

Jestliže si budete kompresní podkolenky zkoušet, tak největší komprese by měla být v části kotníku a postupem podkolenky směrem k srdci by se komprese měla zmenšovat. Pokud nemáte možnost si podkolenky vyzkoušet, tak nemusíte zoufat. Všichni výrobci kvalitních sportovních podkolenek udávají všechny rozměry včetně šířky a optimálních rozměrů nohy, pro které jsou konkrétní podkolenky určené.

Co se týče dalších vlastností podkolenek, tak by měly být prodyšné, skvěle odvádět vlhkost a v zimě mít dobré termoregulační vlastnosti. Jako u dalších druhů spodního prádla si můžete vybrat kompresní podkolenky s přidaným stříbrem, které má antibakteriální účinky. Jestliže hledáte portál se širokým výběrem kompresních podkolenek, tak doporučujeme sportovní srovnávač sportise.cz, ve kterém naleznete rozmanitý výběr velikostí a specializací kompresních podkolenek. 

Závěr

Kompresní podkolenky mají ve sportu velmi široké využití. Nabízí spoustu výhod, díky kterým budete mít zdravější cirkulaci krve a lepší sportovní výkon, což by mělo být pozitivum pro každé sportovce. Je však potřeba dbát na správný výběr velikosti a hlavně vědět, proč si je zrovna pro daný sport kupujete. Věříme však, že díky našemu článku již přesně víte jak na to