Logo Logo
Jak vybrat tenisovou raketu
  • 24.11.2021
  • tenis, tenisová raketa,

Od konání prvního Wimbledonu v roce 1877 proteklo Temží mnoho vody a moderní tenis ušel od svých začátku pořádný kus cesty. Kromě pravidel a rozměrů kurtu nalezneme největší změnu v tenisovém vybavení. Pro hraní tenisu je nejdůležitější tenisová raketa, která vrací míček na soupeřovu půlku. Modely raket se však různí dle věku hráče, výkonnostní skupiny a samotných parametrů rakety. V našem článku vám poradíme, jak vybrat tenisovou raketu přesně pro vás.

Jak vybrat tenisovou raketu

Jak vybrat tenisovou raketu

Společně si projdeme jednotlivé vlastnosti tenisových raket od rozměrů, přes hmotnosti a jednotlivé součásti vybavení. Zjistíte, který výplet je pro vás nejvhodnější, proč byste měli zvolit širší hlavu rakety či co znamená grip. To a mnohem víc naleznete přehledně v následujících částech tak, abyste na konci článku věděli, jak vybrat tenisovou raketu přímo pro vás. Pojďme na to!

Hlava rakety a výplet

Nejviditelnějším prvkem tenisové rakety je její hlava. Hlava je část rakety, skrz kterou je propletený výplet a de facto udává plochu pro možnost odpálení tenisového míčku. Samozřejmě čím větší je hlava, tím větší je plocha výpletu a tím jednodušší je trefit se do míčku. Tenisová raketa pro začátečníky by měla mít velikost hlavy 740 cm2 a více. Postupem zlepšování vaší hry můžete přejít k modelům s menší hlavou až se dostanete k tenisovým raketám s velikostí hlavy menší než 600 cm2, což už jsou rakety pro závodní hráče.

Tenisová raketa Head GRAVITY MP 4

Důležitý je taky již zmíněný výplet. Začátečníkům stačí standardní výplet, který na pro ně určených raketách najdete. Pokročilejší hráči však již s výpletem více experimentovat v závislosti na jejich hře. Například pro větší kontrolu míčku je vhodnější hustý vzor výpletu s více napnutými strunami s tlustším průměrem. Pokud hledáte více rotace, tak je vhodný řidší vzor s menším napnutím strun s tenčím průměrem.

Také materiál výpletu velmi ovlivňuje vlastnosti tenisové rakety. Nejčastěji se setkáte s výplety z monovlákna a multivlákna. Monovlákno je nejrozšířenějším typem výpletu, který se skládá z jedné struny a nabízí dlouhou životnost a skvělou kontrolou úderů. Kde však zaostává je tlumení vibrací, čímž může časem dojít ke zranění například v podobě tenisového loktu. Pro pohlcování vibrací se v těchto výpletech často používá vibrastop. Multivlákno se skládá z více vláken schovaných ve speciálním opláštění a dokáže velmi dobře pohlcovat vibrace. Naopak horší je to s životností, která je podstatně kratší.

S výplety, se kterými se nejspíše nesetkáte jsou přírodní výplet a hybrid. V obou případech se jedná o vlákna používaná profesionálními hráči, což je v konečném důsledku vidět i na ceně těchto výpletů. Přírodní výplet se vyrábí z kravských střev a jeho negativním aspektem je nižší životnost. Hybridní výplet je kombinací více typů a nejčastěji se jedná o kombinaci přírodního výpletu a polyesteru.

Pokud hledáte široký výběr tenisových raket pro různé výkonnostní skupiny, tak vám doporučujeme navštívit srovnávač sportise.cz, ve kterém naleznete širokou nabídku raket na tenis. 

Velikost gripu

Grip tenisové rakety je její rukojeť, což znamená místo, ve kterém raketu držíte. Jeho tloušťka se liší a v průměru používají muži grip L4 a ženy grip L2. Jsou to však opravdu průměrné hodnoty a doporučujeme si raději pořídit raketu s menším gripem, který si případně můžete rozšířit omotávkou na tenisové rakety.

  - Výkonnostní tenisová raketa Wilson ULTRA 108 V3.0 2

Hmotnost a vyvážení

Možná byste řekli, že rakety pro začátečníky jsou těžší, protože mají větší hlavu. Skutečností je, že tomu je přesně naopak. Ženské tenisové rakety a rakety pro začátečníky jsou lehčí a pohybuje se kolem 280 g a méně. Rakety pro profesionální hráče váží zhruba 320 g a více. Nezdá se to jako velký rozdíl, avšak poznáte to v razanci úderů.

Délka a šířka

Standardně se délka tenisové rakety pohybuje někde mezi 680 až 690 mm, přičemž existují samozřejmě juniorské tenisové rakety a dětské tenisové rakety, které jsou kratší. Co se týče šířky rámu, tak ta by pro začátečníky měla být cca 22 m a víc. Pokročilí až závodní hráči používají šířky cca 18–21 mm. Pozornost byste měli věnovat i krčku rakety, což je část připomínající vidlici a spojuje grip s hlavou tenisové rakety. V tomto případě používají začátečníci široké krčky a profesionálové úzké krčky.

Závěr

A jsme na konci našeho článku. Při výběru nové tenisové rakety je důležité si sobě přiznat na jaké jste výkonnostní úrovni. Není nic špatného na tom koupit si raketu pro začátečníky, když jste začátečníci. Naopak, je to v tomto případě nutné. Jen díky tomu se naučíte správnou techniku odpalu a můžete své dovednosti zlepšovat. S lepšími tenisovými dovednostmi pak můžete zkoušet těžší rakety s užší hlavou a případně jiné výplety. Věříme, že díky našemu článku již přesně víte jak na to!