Logo Logo
Jak vybrat sluneční brýle
  • 05.11.2021
  • sluneční brýle,

Sluneční brýle nejsou doménou pouze léta, ale celoročně během slunečného počasí. Velice se liší i použitím, protože nalézají využití jako módní doplněk ale i sportovní vybavení. V našem článku se dozvíte, na co si dát při výběru nových slunečních brýlí zaměřit.

jak vybrat sluneční brýle

Jak vybrat sluneční brýle

Jistě jste si všimli, že sluneční brýle naleznete v široké nabídce barvě čoček. Každá barva má však své vlastnosti, silné stránky a oblasti použití, což je přesně důvod, proč si toto téma rozebereme hned na začátku. Následně se podíváme na různé materiály, které se používají k výrobě čoček slunečních brýlí, podíváme se na rozdíly mezi polarizačními a zrcadlovými čočkami, připomeneme si důležitost UV filtru a abychom nezapomněli na estetickou stránku slunečních brýlí, tak si na závěr projdeme, které typy obličejů sedí k různým typům slunečních brýlí. Pojďme na to!

Barva čoček

Barva čoček slunečních brýlí je jedním z důležitých faktorů. Různé barvy čoček totiž na světlo odlišně reagují, čímž jsou vhodné na různé typy situací. Příkladem jsou například tmavě zelené čočky slunečních brýlí, které nezkreslují okolní barvy a jsou vhodné pro řidiče trpící dalekozrakostí. Pokud hledáte něco univerzálního pro každodenní, někdy i delší nošení během dne, tak vám doporučujeme sluneční brýle s fialovými čočkami, které neovlivňují barvy a jsou k očím velmi šetrné. Podobně jsou na tom šedé čočky, které mírní intenzitu světla a taktéž jsou k vašemu zraku velmi šetrné. 

Bezbarvé čočky jsou další z možností pro celodenní nošení. Tyto průhledné sluneční brýle jsou velmi šetrné k vašim očím, nezkreslují barvy a jsou vhodné jak pro již zmíněné celodenní nošení, tak i na sport. U sportu je však často nutná specializace slunečních brýlí, které se odvíjí od nejčastějších podmínek. Příklad mohou být například sluneční brýle na tenis, které se nejčastěji vyrábějí s modrými čočkami. Důvod je prostý – při pohledu do oblohy zvyšují kontrast barev mezi modrou oblohou a žlutým tenisovým míčkem. Na podobném principu fungují golfové brýle s měděnými čočkami, které zvyšují kontrast mezi zeleným trávníkem a bílou barvou golfového míče.

Jestliže se chystáte do hor, tak doporučujeme sluneční brýle s červenými nebo oranžovými čočkami. Hlavně pak v zimních měsících, kdy dokážou velmi skvěle blokovat světlo odrážejícího se od sněhu. Velmi podobné jsou sluneční brýle s hnědými čočkami, které více vhodné pro lidi trpící krátkozrakostí. Pro myslivce a lovce doporučujeme sluneční brýle se žlutými nebo jantarovými čočkami, protože zvyšují kontrast mezi modrou oblohou a ostatními barvami, čímž jsou jejich cíle viditelnější.

Materiál čoček

Prošli jsme si různé barvy čoček, takže je nejvyšší čas podívat se na používané materiály. Nejspíše nejznámější jsou klasické skleněné čočky, které bývají nejkvalitněji zpracované a tím i nejdražší. Nevýhodou je jejich vysoká hmotnost a možnost poranění při mechanickém poškození. Nejsou tedy vhodné na sport, ale pro případy, kdy vám záleží na kvalitě a jasném vidění.

Plastové čočky jsou naopak lehké, tenké a tím velmi vhodné na různé druhy sportů. Na jejich výrobu se používá plast CR39 a vyznačují se velmi dobrou odolností proti poškrábání. Nejvíce ryze sportovní sluneční brýle se však dělají s polykarbonátovými čočkami, které se vyznačují vysokou odolností a spolehlivou ochranou proti UV záření. Jsou však nevhodné na celodenní nošení.

Polarizované sluneční brýle Bliz

Polarizační nebo zrcadlové brýle

Oba ty čoček jsou velmi vhodné v oslnivém prostředí, liší se však svými vlastnostmi. Polarizační brýle propouští jen část světla, přičemž záleží, jestli má čočka vertikální nebo horizontální polarizaci. Světlo ze slunce se šíří s vertikální polarizací a světlo odrážené od vodní plochy, mokré silnice nebo sněhu se šíří s horizontální polarizací. Polarizační brýle tedy dokážou odfiltrovat jednu z těchto polarizací. Jako příklad můžeme uvést rybářské brýle, které filtrují horizontální polarizaci světla, díky čemu s polarizačními brýlemi nevidíte odraz slunce od vody. Tato filtrace se docílí nanesením polarizačního filtru na sklíčko slunečních brýlí.

Zrcadlové sluneční brýle mají silnou reflexní vrstvu snižující množství slunečního záření, které se dostane k očím. Budete je velice kvitovat například při lyžování za slunného počasí, při kterém vás může oslňovat samotné světlo od Slunce a samozřejmě odraz od sněhu. Nevýhodou však je, že mechanické poškození v podobě škrábanců je na nich velmi viditelné a může zkreslovat vnímání barev.

UV filtr

Kvalitní sluneční brýle musí mít schopnost zachytit 99 % škodlivého UV záření, čímž chrání vaše oči. Toto je velmi důležitý parametr, na který byste si měli dát pozor. Hledejte tedy sluneční brýle, které mají certifikace EEC, což je osvědčení o splnění podmínek EU. UV filtr slunečních brýlí by měl být nejméně 400.

Tvar obličeje

V našem článku jsme si prošli spoustu funkčních kritérií, avšak co by to byl za rádce, kdybychom se nezaměřili na estetickou stránku slunečních brýlí? Nechceme vám však radit, které sluneční brýle by se vám měly líbit. Poradíme vám však, který typ slunečních brýlí sedí k různým typům obličejeLidi s kulatějším obličejem budou velmi dobře vypadat v hranatých slunečních brýlích, které budou ke kulatému obličeji vítaným kontrastem. Naopak lidé s hranatější hlavou, což znamená široké čelo a brada s ostrými rysy, by měli volit kulaté brýle. Tím dokážou ostré rysy obličeje příjemně zjemnit.

Mnoho lidí má takzvaný trojúhelníkový obličej, který se vyznačuje užší bradu, avšak širší čelo. Pro ně jsou vhodné sluneční brýle s jemnými obloučky například ve formě pilotek. Vyhráno mají lidé s oválným obličejem, kterým bude slušet téměř jakýkoliv typ slunečních brýlí. Na sportovním srovnávači sportise.cz však naleznete velice kvalitní sluneční brýle pro všechny tvary obličeje. 

Závěr

A jsme na konci našeho článku, ve kterém jsme si prošli důležitá kritéria, na která byste měli v případě hledání slunečních brýlí myslet. Než začnete s hledáním je velmi důležité vědět, k čemu je vlastně chcete použít? Hledáte sluneční brýle do hor nebo sportovní brýle na tenis či sluneční brýle na každodenní nošení? Podle toho se totiž odvíjí spoustu parametrů včetně barvy a materiálu čoček. Věříme však, že díky našemu článku již přesně víte, jak si vybrat sluneční brýle!