Logo Logo
Jak vybrat lyžařskou bundu?
  • 30.12.2021
  • lyžařská bunda, zimní bunda,

Lyžařská bunda patří mezi nejdůležitější části lyžařského oblečení, kterou člověk může vlastnit. Nabízejí na sjezdovkách i ve freeridu ochranu před sněhem a na trhu je naleznete buď jako pánskou lyžařskou bundou, dámskou lyžařskou bundou nebo dětským lyžařským bundičkou. V našem článku jsme se podívali na to, jak si ji správně vybrat.

Jak vybrat lyžařskou bundu?

Jak vybrat lyžařskou bundu?

Nejprve se podíváme na materiály, které se pro výrobu lyžařské bundy používají a jaké jsou jejich vlastnosti, přičemž zmíníme i rozdíly mezi hardshellovou a softshellovou lyžařskou bundou. U rozdílů zůstaneme a porovnáme si dětskou, pánskou a dámskou lyžařskou bundu. Následně přejdeme k hlavním kritériím výběru nové lyžařské bundy a článek zakončíme správnou údržbou a důležitými prvky, které by každá lyžařská bunda měla mít. Pojďme na to!

Materiál

Lyžařské bundy se vyrábějí z nejrůznějších materiálů, které nabízejí různé vlastnosti. Mezi nejčastěji používané patří:

  • bavlna
  • polyester
  • elastan
  • lycra
  • fleece
  • peří

Dámská lyžařská bunda Kjus WOMEN ELA JACKET

Bavlnu lze označit za tradiční materiál, který se používá na výrobu oděvů. Má dobré izolační vlastnosti, je příjemná na omak, ale po několika lyžařských výletech se mohou začít objevovat skvrny a nečistoty. Lycra je materiál s dobrými izolačními a prodyšnými vlastnosti. Pod lyžařskou bundu se lycra považuje za velice nepohodlný materiál, ale když je lyžařská bunda vyrobená z materiálů společně s lycrou, tak nabízí skvělé lyžařské vlastnosti.

Polyester je vodoodpudivý materiál, a to jak uvnitř lyžařské bundy, tak na povrchu lyžařského oblečení. Fleece je materiál s velkými izolačními vlastnostmi. Zjednodušeně lze říct, že lyžařská bunda vyrobená z fleece se stala nepostradatelnou lyžařskou bundou.

Péřová lyžařská bunda je velice kvalitní a teplou bundou, která vám zaručí pohodlí a teplo po celý den. Je vyrobena z pravého husího peří, díky čemuž je velmi lehká a skladná. Péřová lyžařská bunda má kapuci, která vás ochrání před nepříznivým počasím, a praktické zapínání umožňuje snadnou manipulaci. Lyžařská bunda odolává i vyšším teplotám a je ideální pro pravidelné sjezdové lyžování.

Softshellová nebo hardshellová lyžařská bunda?

Rozdíl mezi softshellovou a hardshellovou lyžařskou bundou je v materiálu, ze kterého jsou bundy vyrobeny. Softshellová bunda je vyrobena z materiálu, který je prodyšný a odolný proti větru. Hardshellová bunda je vyrobena z odolnějšího a těžšího materiálu, který izoluje proti větru a sněhu.

Rozdíly mezi dámskými, pánskými a dětskými lyžařskými bundami

Dámské lyžařské bundy jsou většinou tvarované tak, aby lemovala ňadra, mají delší rukávy a dlouhý zadní díl. Pánské lyžařské bundy mají kratší rukávky, delší kapuci a u pánve je lyžařská bunda širší. Dalším důležitým faktorem pro obě pohlaví je, jak volnost pohybu rukou: pokud je můžete snadno zvednout nad hlavu a pokrčit v lokti, budete se ve své nové lyžařské bundě cítit velmi pohodlně. Dětské bundy mají většinou kratší rukávy, daleko menší dlouhou kapuci se dvěma díly přes uši a daleko kratší dlouhý zadní díl. Na druhou stranu mají dětské lyžařské bundy užší pas, aby bunda během lyžování nesklouzávala.

Kritéria výběru

Při výběru nové lyžařské bundy je třeba zvážit několik faktorů. Nejdůležitějším faktorem jsou klimatické a povětrnostní podmínky v lokalitě, ve které budete lyžovat. Pokud budete lyžovat v chladném vlhkém klimatu, budete potřebovat bundu, která je nepromokavá a zateplená. Pokud budete lyžovat v suchém a chladném klimatu, budete potřebovat bundu, která je zateplená, ale ne voděodolná. Mezi další faktory, které je třeba vzít v úvahu, patří střih bundy (měla by být přiléhavá, ale ne příliš těsná), hmotnost a tloušťka izolace, typ použité látky a délka bundy.

Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv lyžařskou bundu, tak vám doporučujeme navštívit sportovní srovnávač sportise.cz, ve kterém naleznete širokou nabídku lyžařských bund pro malé i velké. Stačí si jen vybrat!

Pánská lyžařská bunda Colmar MENS REPLICA SKI JACKET

Prvky lyžařské bundy

Základní prvky lyžařské bundy jsou kapuce, rukávy a pás. Kapuce by měla být dostatečně velká, takže vám zakryje celou hlavu. Rukávy by měly být dlouhé aspoň po lokty a pás by měl být široký a pevný, takže se nebudete cítit stisknutí.

Základní prvky lyžařské bundy jsou:

  • kapuce, která zabrání vniknutí sněhu do bundy
  • manžeta, která zabraňuje vniknutí vody do bundy
  • praktická kapsa na lyžařské brýle či lyžařské rukavice
  • protiskluzové švy
  • odolnost proti vodě a sněhu

Správná údržba

Jak se správně starat o lyžařskou bundu:

  • Pravidelně čistěte lyžařskou bundu hadříkem a vodou.
  • Nechte lyžařskou bundu uschnout před tím, než ji zabalíte do krabice.
  • Krabici na lyžařskou bundu uzavírejte, aby v ní nebyla vlhkost.
  • Bundu skladujte na suchém a teplejším místě.

Závěr

A jsme na konci našeho článku. Kvalitní lyžařská bunda je opravdu nezbytnou součástí každého lyžaře a její správný výběr je tak naprosto zásadní pro co nejlepší a nejpříjemnější lyžování. Věříme, že díky našemu článku již přesně víte jak na to!