Logo Logo
Jak vybrat jezdecké rajtky?
  • 04.11.2021
  • jezdecké rajtky, jezdectví,

Jezdectví je sport, který spočívá v jízdě na koni. K pohodlné jízdě je však potřeba správné vybavení a oblečení. Kromě jezdeckého sedla jsou to pak jezdecké rajtky, které mají šité švy tak, aby vás při jízdě netlačily jako tomu může být při jízdě v džínách. Jaké se na ně používají materiály a co byste vše měli o výběru rajtek vědět se dozvíte v našem článku!

Jezdecké rajtky

Jak vybrat jezdecké rajtky?

Prvně se podíváme, při jaké příležitosti a v jakých disciplínách se rajtky používají. Následně si projdeme materiály, ze kterých se rajtky vyrábějí a při jakých podmínkách se používají, a nakonec si ukážeme různé sedy rajtek. Pojďme na to!

Použití rajtek

Již jsme zmínili, že rajtky se používají v jezdectví, ve kterém se jezdí na koni. Přitom se jedná o disciplíny westernové ježdění a anglické ježdění. Více je budou používat jezdci, kteří provozují anglické jezdění, jež budou mít doma jistě více párů rajtek. Avšak také jezdci provozující westernovou jízdu používají rajtky, a to hlavně v létě, kdy jsou pro ně pohodlnější než džíny.

Materiály

Použité materiály na rajtky se různí dle ročního období. Klasikou jsou bavlněné rajtky, které jsou velmi příjemné, pružné a přiléhavé, díky čemu v nich jezdci mohou bez problému trávit celý den. Nedrží však dlouho tvar a hůře schnou.

Pokud půjdeme po rajtkách vhodné na léto, tak ty se převážně vyrábějí z bavlny, elastanu a polyamidu. Cílem je, aby tyto rajtky byly prodyšné, pružné a co nejrychleji schnuly. Pro zimní měsíce, kdy se cílí na dobrou tepelnou izolaci a nepromokavost se používají rajtky z bavlny a příměsi syntetických materiálů. Velice často jsou také podšité fleecovým materiálem. Kamarádem do deště jsou rajtky ze syntetických materiálů, u kterých se cílí na jejich nepromokavost. Největší využití nalézají na jaře a na podzim.

Sed rajtek

Sed rajtek je jejich sedací část, která se vyrábí v různých provedeních dle jejich použití. Pro dlouhé vyjížďky se používají rajtky s měkčeným sedem, který je lehce polstrovaný, čímž tlumí vzniklé nárazy při ježdění. Celokožený sed se u rajtek nejčastěji vyrábí z umělé kůže a je po vnitřní straně rajtek protažený od sedací kosti přes stehna až po kotníky. Jelikož je sed z kůže, tak vám zajistí lepší přilnavost a menší klouzavost. Pokud nepoužíváte minichapsy, tak kůže efektivně zabrání tomu, aby se vám nohy skříply do třmenových řemínků.

Dalším typem je celogripový sed, který je v oblasti od kotníků až po sedací kost ve formě malých útvarů na rajtkách. Říká se jim rajtfleky a zaručují skvělou přilnavost ke sedlu díky svým protiskluzovým vlastnostem. Tyto rajtfleky jsou buď látkové nebo gumové a často je na rajtkách naleznete v dekorativních vzorech v podobě hvězdiček, podkov či čtverečků. Kromě funkčního tak mají i estetický prvek.

Samozřejmě nesmíme zapomenout, že rajtky jsou stále kusem oblečení, který se u různých výrobců liší svou velikostí. Při volbě je důležité vědět, co od nich očekáváte a zda používáte či nepoužíváte minichapsy. Dle toho se totiž různí i zvolená délka rajtek. Musíme myslet taky na střih rajtek který se různí pro muže a pro ženy. Široký výběr modelů jezdeckých rajtek naleznete na srovnávači sportise.cz.

Závěr

A jsme na konci našeho článku, ve kterém jsme si prošli, jak vybrat rajtky. Důležité je vědět, v jakých podmínkách je chcete použít a zda používáte minichapsy nebo ne. Věříme však, že díky našemu článku již přesně víte, jak vybrat rajtky.