Logo Logo
Jak vybrat cyklistické tretry
  • 07.11.2021
  • cyklistické tretry,

Cyklistické tretry se v amatérské cyklistice těší čím dál větší oblibě, což je pochopitelné. Při jejich použití totiž spotřebujete poloviční energii oproti tomu, kdybyste jeli například v teniskách. Chcete vědět důvod? To a jak si cyklistické tretry vybrat se dočtete v našem článku!

Jak vybrat cyklistické tretry

Pokud používáte cyklotretry, které jsou pomocí kufrů v podrážce pevně spojené s pedálem, tak během šlapání nejen šlapete do pedálů, ale taky je taháte směrem vzhůru. Výsledkem je mnohem efektivnější šlapání, díky kterému ušetříte spoustu energie. Lhali bychom však, kdyby to platilo pro všechny cyklistické tretry. Na trhu naleznete totiž různé druhy, které se liší svým použitím. To a další kritéria ovlivňující výběr cyklistických treter se dozvíte v dalších kapitolách.

Druhy cyklistických treter

Široká nabídka cyklistických treter je kompatibilní s tím, jak širokou máte nabídku jízdních kol. Velmi se liší například cyklo tretry na silniční cyklistiku nebo cyklistické boty na sjezdová kola. Na jejich rozdíly se podíváme nyní. MTB tretry jsou cyklistické tretry používané na horská kola. Jejich použití budete velmi kvitovat hlavně ve stoupání v terénu, kdy potřebujete stabilně držet efektivní frekvenci šlapání. V tomto případě se jedná o MTB tretry s nášlapným systémem. Konstrukce treter pro horská kola je velmi robustní a odolné proti případným kamenům nebo větvím, na které můžete cestou narazit.

Dámské tretry na horské kolo

Nášlapný systém používají i cyklistické tretry na silniční kola. Oproti verzím na horská kola jsou silniční cyklistické tretry lehčí s více odvětráváním. Velký rozdíl je mezi nášlapnými systémy obou druhů treter. Cyklistické tretry mají na podrážce takzvané kufry, které se „zacvakávají“ do pedálů. Ten může mít nášlapný systém na jedné straně pedálů nebo na obou stranách. Jistě jste někdy v cyklistické slyšeli o nášlapném systému SPD. Jedná se přitom o nejznámějších z tipů nášlapných systému od společnosti Shimano (Shimano pedaling dynamics). Kufry pro silniční tretry a MTB tretry se velmi liší a vždy na to při výběru těchto komponentů myslete.

Další možností jsou turistické tretry nebo taky cykloturistické tretry na kolo, ve kterých kufry netrčí z podrážky ven, čímž jsou taky pohodlné na chůzi. Svým designem připomínají spíše klasické sportovní boty než cyklistické tretry. Mezi cyklistickou obuví naleznete i cyklistické boty, které se používají pro sjezdová kola. K tomu jsou uzpůsobené i pedály, která nemají žádný nášlapný systém, ale malé výstupky, díky kterým bota při jízdě neklouže po pedálu. Jak jsme již zmínili, při výběru cyklistických treter myslete na kompatibilitu s pedály.

Ať už hledáte cyklistické tretry na horské, silniční i trekové kolo, tak doporučujeme navštívit sportovní srovnávač sportise.cz, ve kterém nalaznete širokou nabídku cyklistických treter.

Utahování cyklotreter

Rozdíly naleznete taky v systému utahování cyklistických treter. Tkaničky jsou používané hlavně na turistické tretry na kolo. Jejich manipulace je úplně stejná jako u klasických bot a v případě utrhnutí tkaniček je jejich výměna naprosto jednoduchá. Velmi oblíbené jsou cyklistické tretry na suchý zip. Často je naleznete v kombinaci s tkaničkami nebo přezkou s tím, že následné upínání na suchý zip má tu výhodu, že díky němu si můžete velmi individuálně přitáhnout nebo utáhnout svou cyklotretru.

Nejdražší a nejlepší variantou jsou cyklistické tretry s BOA, což je systém utahování pomocí struny a utahovacího kolečka. Tento systém není výsadou cyklistických treter, ale naleznete jej na různých modelech běžecké, turistické ale i volnočasové obuvi. Díky tomuto systému vám tretra optimálně přilne k noze. Dražší až závodní modely mívají i 2 utahovací kolečka, čímž můžou ještě více optimalizovat utažení jednotlivých částí treter.

Pánské silniční tretry

Velikost treter

Vybrat správnou velikost cyklistických treter je naprostým základem úspěchu. Pokud si kupujete cyklistickou obuv přes internet, tak se nebojte či nestyďte udělat to, co je v západním zemích běžnou praxí – objednejte si více velikostí a nevhodné velikosti vraťte. Cyklistické tretry totiž musí na vaši nohu přesně pasovat. Neplatí tak, že potřebujete víc prostoru na špičce, jak je tomu například u turistických bot. Cyklotretry by měly být nejtěsnější boty, které doma máte. Při nazutí by tretra měla být tak těsná, že vám i bez utažení z nohy nespadne. Samozřejmě, jejich nošení musí být pohodlné.

Nesmíte je mít tak těsné, že se vám v nich přestane prokrvovat noha. Chtěli jsme tím však říct, že například 0,5 cm centimetrová rezerva uvnitř cyklistických treter se může projevit tak, že se vám při jízdě bude zadní část otírat o achilovku, čímž vzniknou nepříjemné odřeniny. Taky efektivita jízdy bude s většími botami mnohem menší. Při zkoušení imitujte například na zádech či v sedě jízdu na kole. Tím zjistíte, jestli se vám tretry při pohybu vyzouvají nebo ne. Rozhodně nedoporučujeme je zkoušet tak, že v nich budete chodit. Cyklistické tretry nejsou na chůzi určené a mohli byste při chůzi v nich mít dojem, že jsou malé.

Závěr

A jsme na konci našeho článku. Cyklistické tretry jsou rozhodně velmi užitečným vybavením, jehož použití má své opodstatnění. Díky nášlapným systémům bude vaše jízda efektivnější a méně energeticky náročná. Při výběru cyklistických treter je však potřeba znát pár základních pravidel a rozdílů, avšak díky našemu článku pevně věříme, že již přesně víte, jak vybrat cyklistické tretry