Logo Logo
Jak vybrat běžecké boty
  • 08.11.2021
  • běžecké boty,

Běh je po chůzi nejpřirozenějším pohybem. Ať už běháte pro radost, s cílem zhubnout nebo zvýšit svoji fyzickou kondici, tak v každém případě se neobejdete bez správné běžecké obuvi. Běžecké boty jsou tvarem a zpracováním vyráběny pro dosažení co nejlepších výkonů a pro nabídnutí optimální podpory vaší nohy. Existuje však mnoho typů běžecké obuvi, které se svým použitím různí. V našem článku vám poradíme, jak vybrat běžecké boty.

Jak vybrat běžecké boty

Jak vybrat běžecké boty

Nejprve se podíváme na základní rozdělení, které se liší použitím běžecké obuvi. Následně se však podíváme na důležitá kritéria, která jsou při výběru běžeckých bot často přehlížena. Na konci článku tak budete přesně vědět, který typ běžeckých bot je pro vás ten nejlepší.

Použití

Než se ponoříte do světa modelů běžeckých bot, tak je potřeba vědět vaše požadavky na boty. Chcete si jednou za čas zaběhat po cyklostezce nebo každý den v kombinovaném terénu či jste orientovaní na dlouhé tratě v přírodě? Běžecké boty se rozlišují na dvě hlavní kategorie, což jsou silniční běžecké boty a terénní běžecké boty.

Dámská běžecká obuv Craft

Terénní běžecké boty můžete znát pod pojmem trailové běžecké boty nebo trail boty, které jsou uzpůsobené pro běh po kamenech, kořenech a nezpevněných cestách či trasách. Již z názvu nám vyplývá, na jakých povrch jsou určené silniční běžecké boty. Jsou to hlavně asfaltové silnice, cesty a chodníky. Existují ještě univerzální běžecké boty, které se používají pro oba typy povrchů. Ty však musí dělat ústupky pro dobro jednoho či druhého povrchu, takže optimální podmínky nenabídnou ani na jednom z nich.

Došlap a styl běžeckých bot

Na tento parametr se při výběru často nemyslí, a proto jej dáváme hned na první místo. Váš došlap by měl totiž velkou měrou přispět k tomu, jaký styl běžeckých bot si vyberete. V ideálním případě máme rovnoměrný došlap, což znamená, že vám chodidlo při došlapu přiléhá rovnoměrně k zemi, aniž byste se opírali o vnější nebo vnitřní hranu. Tomu se říká neutrální pronace.

Často se však lidé při běhu či chůzi nevědomky opírají o jednu ze stran, na což byste měli rozhodně reagovat. Jestliže se opíráte o vnitřní hranu chodidla, tak se jedná o pronaci. Všimnete si ji, pokud máte na vnitřní hraně bot prošlápnutou podrážku. Opakem je supinace, kdy běháte s pomocí přes vnější hranu. Tento problém mají často lidé, kteří mají nohy do „O“ a všimnete si ji i při chůzi, kdy máte ošoupanou vnější hranu bot.

Pro pronaci existují pronační boty, které mají zpevněnou konstrukci a nabízí větší podporu nohy. Ne všechny si však tento typ běžeckých bot získává, protože de facto neřeší vzniklý problém. Pro supinaci speciální obuv neexistuje. V obou případech však doporučujeme minimalistickou boty či barefoot boty, a hlavně trénovat správný běžecký styl.

Klenba chodidla

Dalším důležitým faktorem je klenba vašeho chodidla. Ta může být nízká, normální nebo vysoká. Pokud chcete zjistit míru vaší klenby, tak doporučujeme namočit si chodidlo do vody a udělat obtisk na papírový sáček. Pokud je v obtisku stopy její střední část zhruba do poloviny vyplněná, tak to znamená, že máte normální klenbu. Pokud je obtisk vaši střední části chodidla tenký a dominuje pata a přední část chodidla, tak máte vysokou klenbu. Jestli obtisk vaší stopy vypadá jako úplná noha, tak máte nízkou klenbu. To se taky označuje jako ploché nohy. Než budete vybírat běžecké boty, tak je velmi důležité vědět jakou máte klenbu a vybírat si podle toho svůj nový model bot. 

Silniční běžecké boty Asics

Velikost běžeckých bot

Při výběru velikosti běžeckých bot nebudeme udávat žádné pravidlo. Je však důležité si připomenout efekt, který je stejný jako u turistických bot. Při takové aktivitě, jakou je běh, se nám krev nažene do chodidla, které se zvětší. Nechte si tak v botě trochu místa na to, aby se chodidlo mohlo roztáhnout a boty vás po pár kilometrech netlačily. Je důležité si uvědomit, že jako u jiných bot nebo typu oblečení se velikostí různých výrobců liší.

Jestliže hledáte širokou nabídku kvalitních dámských i pánských běžeckých bot, tak velice doporučujeme navštívit srovnávač sportise.cz, ve kterém kromě bžeckých bot naleznete i širokou nabídku dalšího sportovního vybavení a oblečení. 

Odpružení

Úroveň odpružení běžeckých bot je důležitý faktorem ovlivňující komfort při běhání. Jejím úkolem je totiž tlumení nárazů a míra pohodlí i při delších trasách. Běžecké boty s vyšším pružením se doporučují pro lidi, kterým na pohodlí při běhu velmi záleží a taky pro lidi s vyšší hmotností. Způsobené vibrace a otřesy se totiž negativně popisují na vašich kloubech. Nižší polstrování, a tedy nižší tlumení se používá hlavně u posilování chodidel, kteří musí cítit kontakt s terénem.

Závěr

A jsme na konci našeho článku. Při výběru běžeckých bot tak nejde jen o to, jakou mají barvu, značku či zda jsou na silnici nebo do terénu. Je potřeba reagovat na vlastní požadavky, a hlavně tvar vašeho chodidla. Jen díky tomu si vyberete správně model běžeckých bot, který vám bude dobře sloužit. Díky našemu článku věříme, že se vám to povede