Logo Logo
Jak se držet ve formě i při nepříznivém počasí
  • 25.11.2021
  • sport.

Příjemné slunečné počasí vybízí k velkému množství sportů, které můžete provozovat sami nebo s rodinou. Ne vždy je však počasí tak krásné, jak bychom si přáli. Hlavně na jaře dokáže být počasí i velmi proměnlivé. V našem článku jsme se podívali na to, jak se držet fit i při nepříznivém počasí.

Jak se držet ve formě i při nepříznivém počasí

Jak se držet ve formě i při nepříznivém počasí

Venkovní sporty

To že nesvítí slunko neznamená, že musíte být zavření doma. Velká část sportů se dá provozovat i při chladnějším, lehce deštivém nebo zataženém počasí. Pojďme si projít nejzákladnější outdoorové sporty, na které byste neměli zanevřít i při ne úplně ideálním počasí.

Základem je rozhodně běh, který můžete provozovat v lese či asfaltových silnicích. S deštivým počasím bude běh v lese určitě obtížnější, jelikož mnoho stezek bude rozbahněných. Mokrá asfaltová silnici dokáže taktéž nadělat neplechu. Vždy je důležité myslet na správnou obuv ve formě silničních běžeckých bot nebo terénních běžeckých bot. Naopak dokáže být chladnější počasí pro běh velmi příjemné.

Možná si říkáte, že vydat se na turistiku do lesa za větrného počasí není úplně nejlepší nápad. To ani nechceme vyvrátit, nicméně je potřeba vědět, který typ oblačnosti aktuální počasí způsobuje. Příkladem může být nízká oblačnost, která se může nacházet i v nadmořské výšce 600 m. Ve městě tedy může být zatažené, šedivé počasí a na hřebeni kopce přitom krásně slunečno. V každém případě je potřeba myslet na správné oblečení a trekové boty. Vrstvy oblečení by se měly řídit podle cibulového principu.

Běžecký pás Lifefit TM7100 UNI

Cyklistika už dokáže být při nepříznivém počasí zrádnější. Největším nepřítelem je přitom déšť, a to z několika důvodů. Horská kola mohou mít problém například v terénních, nezpevněných stezkách, která se může rychle proměnit v těžko průjezdné bláto. Silniční cyklistika dokáže být hlavně při sjezdu velice nebezpečná a kombinace ostré zatáčky s deštěm a vysokou rychlostí je něco, na co si musíte dát pozor. Při cyklistice během ne ideálního počasí tak doporučujeme tomu přizpůsobit trasu a tempo.

Ať už se vám líbí domácí či venkovní sporty a aktivity, tak vám doporučujeme sportovní srovnávač sportise.cz, ve kterém naleznete širokou nabídku sportovního oblečení, vybavení a příslušenství. 

Domácí sporty

Samozřejmě, v případě nepřízni počasí se velká část lidi přeorientuje z venkovních sportů na vnitřní sporty. Ať už jsou to raketové sporty v podobě badmintonu či tenisu v hale, posilování v posilovnách a další z celé řady indoor sportů. My se však zaměříme na vaši domácnost, ve které můžete být také pohybově aktivní a držet se v dobré kondici. 

Asi nejzákladnější pohybovou aktivitou doma je cvičení. K němu ani nepotřebujete žádné pomůcky a naprosto si vystačíte s vlastní hmotností, kterou použijete jako zátěž. Doporučujeme si však pořídit podložku pro cvičení, díky kterým budete moct pohodlněji provádět jednotlivá cvičení na kolenou, zádech či předloktích.

Někdo se však neobejde bez běhu. Běžecký pás je v tomto případě velmi oblíbeným a často kupovaným vybavením. Modely běžeckých pásů často nabízí velkou řadu programů a vymoženosti jako úrovně stoupání, monitoring srdeční aktivity a další. Počasí už tak nebude důvod k tomu, že dnes nesplníte svou nutnou dávku kilometrů. Ukrajovat doma kilometry nemusíte pouze na běžeckém pásu. Množství různých trenažérů v podobě rotopedu, veslovacího trenažéru, airbiku nebo eliptických trenažérů vám dopřejí možnost držet se v kondici, i kdyby venku řádila vichřice.   

Závěr

A jsme na konci našeho článku. To, že není ideální počasí neznamená, že venku nemůžete provozovat některé ze základních sportů a držet se s nimi v kondici. Pokud je to však opravdu na sílu, tak máte na výběr plno možností, jak se pomocí trenažérů, běžeckých pásů ale i jednoduchých cvičení držet v kondici!