Logo Logo
Hardshell vs. softshell
  • 13.07.2021
  • Bundy

Pokud si hledáte novou outdoor bundu, tak hned na začátku před Vámi stojí nejtěžší rozhodnutí. Hardshellová nebo softshellová bunda? V našem článku se podíváme na vlastnosti obou typů bund, čímž nám vyniknou jejich rozdíly a tím jejich nejlepší použití.

V následujících kapitolách si projdeme vlastnosti obou bund, jejich materiálové složení a silné i slabé stránky. Tím si přihrajeme do další části článku, kde Vám doporučíme nejlepší použití hardshell nebo softshell bundy. Pojďme do toho!

Hardshell vs. softshell

Vlastnosti

Pokud si položíte softshell bundu a hardshell bundu vedle sebe, tak je velmi rychle od sebe rozeznáte. Softshellová bunda je velice lehká a tenká. Například cyklistická bunda je většinou ve formě softshellu. Hardshellová bunda se naopak skládá z více vrstev s voděodolnou svrchní vrstvou. Pojďme si projít další vlastnosti obou typů bund a čím jsou jejich rozdíly způsobené.

Softshell bunda

Jak jsme již zmínili, softshell je velice lehký, tenký a prodyšný materiál. Nedělají se z něj pouze bundy, ale taky mikiny, svetry, kabáty nebo dětské kalhoty. Díky elastickým materiálům jsou výrobky ze softshellu velmi příjemné na nošení a je možné je vyrábět ve velkém množství střihů, čímž se zvyšuje možnost jejich použití.

Softshellové bundy jsou však i vodoodpudivé a větruvzdorné. Záleží však na typu softshellové bundy, kde rozlišujeme softshellovou bundu s membránou a softshellovou bundou bez membrány. Softshellová bunda s membránou je odolnější vůči povětrnostním vlivům a při výběru hlavně záleží, do jakých podmínek si softshellovou bundu chcete koupit.

Největší sílou softshellové bundy je však její vysoká prodyšnost, nízká hmotnost a komfort nošení a pohybu. V případě, že se zapotíte tak velmi rychle odvede vlhkost pryč a udrží pod bundou příjemné klima. S membránou pak získáte i již zmíněnou částečnou ochranu proti povětrnostním vlivům.

Hardshell bunda

Hardshell je oproti tomu skladba více vrstev s voděodolnou svrchní vrstvou. Díky tomu je bunda vysoce stabilní a ochrání Vás i proti dešti, větru, ale i sněhu či mrazu. Součástí hardshellové bundy jsou membrány, které nepustí vodu a vlhkosti dovnitř bundy, a naopak dostávají vlhkost uvnitř bundy pryč. Jsou tak velice funkční a prodyšné. Tyto skvělé vlastnosti i při nižších teplotách jsou vykoupeny za cenu horší prodyšnosti v teplotách nad 18 °C.

Jak jsme již zmínili, tak hardshellové bundy jsou vícevrstvé. Jedná se o 2, 3 či 2,5 vrstvy. 2vrstvé bundy jsou klasikou s vnější voděodolnou vrstvou a vnitřní membránou. 2,5vrstvé bundy jsou doplněné o tenký ochranný povlak na vnitřní straně. 3vrstvé bundy jsou doplněny o vnitřní podšívku, která je součástí prodyšné membrány.

Samy o sobě však hardshellové bundy nedokážou udržet teplo vytvořené vlastním tělem. Doporučujeme tedy v chladnějších teplotách doplnit své oblečení o fleecovou mikinu, která by plnila střední vrstvu mezi trikem a bundou. Tento typ sklady oblečení koreluje s takzvaným cibulovým principem.

Rozdíly

Jak jsme již zmínili na začátku našeho článku – už při představování vlastnosti a silných stránek hardshell i softshell bund dojdeme k hlavním rozdílům mezi oběma typy. Softshellové bundy jsou ideální jako funkční vrstva a prodyšná vrstva na pohybově intenzivní outdoorové aktivity, která Vás ochrání i před nenadálou změnou počasí.

Jestliže hledáte odolnou, stabilní a voděodolnou outdoorovou bundu, kterou můžete použít i v chladnějším počasí, tak je v tomto případě ideální volbou hardshellová bunda. Jak jsme se již zmínil – pokud očekáváte mrazivější počasí, tak hardshellová bunda dobře spolupracuje s fleecovou mikinou, kdy Vám fleec zajistí tepelnou izolaci a hardshellová bunda prodyšnost.

Závěr

A jsme na konci našeho článku, ve kterém jsme se podívali na vlastnosti a rozdíly obou typů outdoorových bund, kterými jsou softshellová bunda a hardshellová bunda. Věříme, že nyní už máte jasno v tom, který typ outdoor bundy přesně hledáte. Nám již nezbývá nic jiného než se rozloučit a doufáme, že se uvidíme u dalšího článku!